And then the cookie script:
Læring

5 tips - Hvordan kan din restaurant bli mer miljøvennlig?

Tidbit
·
February 6, 2022

De siste årene har fokuset på miljøet økt betraktelig, og dette har påvirket alle bransjer. Restaurantene står for store deler av matsvinnet i Norge, og det er mange tiltak alle serveringssteder kan gjøre for å påvirke miljøet på en positiv måte. Det gjelder ikke bare matsvinn, men også riktig avfallshåndtering, hvilke materialer som benyttes, bruk av lokale ressurser og leveringsrutiner. Restauranter over hele landet har et ansvar for å forbedre seg på slike punkter for å gjøre sin del for å passe på miljøet. Derfor har vi her samlet 5 tips som kan hjelpe med akkurat dette.

1.    Matvarer

Når man skal gjennomgå sine valg av matvarer som kjøpes inn til restaurantene bør man se på hvilke produkter som er bærekraftige. Dette kan være kortreist mat, FairTrade produkter, og produkter fra miljøsertifiserte leverandører. Det er også hensiktsmessig å sørge for at man har gode rutiner for å ta vare på råvarene, og sørge for at disse brukes opp før de blir dårlige. Det å redusere matsvinnet vil være en viktig del for en bærekraftig fremtid, og vil redusere miljøskadene på mange måter.

2.    Avfall

Uansett bransje vil man alltid ha mye avfall som skal håndteres, og det er essensielt både for miljøet og for restaurantens økonomi at man har gode rutiner for avfallshåndtering. God kildesortering kan bidra med at mest mulig materialer kan resirkuleres og gjenbrukes, og ved å holde alle ressurser i omløp vil man redusere behovet for å utvinne flere naturressurser.

3.    Levering

Alle restauranter har behov for å bestille matvarer jevnlig for å alltid ha friske råvarer å servere gjestene sine, men med gode rutiner for bevaring av mat vil man også kunne redusere antall leveringer. En av de største belastningene på klimaet er nettopp utslippet fra fossilt brennstoff, og dersom man klarer å bestille større kvanta, og dermed få færre leveringer vil man kunne gjøre et stort bidrag til miljøkampen.

4.    Materialbruk

Et av de store miljøsvinene i vår tid er plast, og det vil være viktig å bruke så lite plast som vi klarer i tiden fremover. Mange leverandører og restauranter har allerede byttet ut plastsugerør med pappsugerør, og engangsbestikk av plast er byttet ut med engangsbestikk av tre. Det å velge produkter som er laget av resirkulert plast, og alternative materialer vil være et tydelig tiltak som viser at restauranten er miljøbevisst.

5.    Nye spennende råvarer

Har du tenkt på at det finnes utrolig mye spiselig i naturen, og et enormt stort utvalg av råvarer som ikke blir brukt i dagens menyer? Det å redusere bruken av rødt kjøtt, og tilby flere og mer varierte retter vil være en stor pådriver til å redusere klimaavtrykket. Dersom man forsøker å være litt mer kreativ, tenke utenfor boksen, og velge nye og spennende råvarer som i dag er lite brukt vil man kunne utnytte naturens ressurser på en ny og bedre måte. For eksempel kan man ta i bruk tang fra havet, som både vil gi en spennende kulinarisk opplevelse, og være en lokal og bærekraftig matressurs i lang tid fremover.

Vi som driver i restaurantbransjen har et stort ansvar for å bedre kloden vi lever på. Derfor er det viktig at vi ser på mulighetene for hvordan vi kan redusere antall klima avtrykk i hverdagen vår. I denne artikkelen fikk du noen tips på veien for hvordan du også kan drive restauranten din litt mer miljøvennlig, også håper vi på at kloden blir sunnere og sunnere! Her er noen flere tips til deg som ønsker å gå "all in" for å bedre miljøet og få mindre svinn på restauranten:

https://www.regjeringen.no/contentassets/1c911e254aa0470692bc311789a8f1cd/rapport-anbefalinger-tiltak-matsvinn-17.02.17.pdf

Er det noe vi i Tidbit kan hjelpe deg med? Ta kontakt med oss i dag her!